Dlaczego warto ograniczyć spożycie soli?

Catering dietetyczny Opole twierdzi, że sól jest silnym stymulantem smaku, który zachęca ludzi do jedzenia o wiele więcej niż potrzebują. Z jednej strony, sól jest niezbędna do utrzymania ciśnienia osmotycznego krwi i innych płynów ustrojowych, ale z drugiej strony, sól kuchenna jest dość szkodliwa dla organizmu. 

Organiczny i nieorganiczny sód

Tak się składa, że potas i sód są nam potrzebne w dość dużych ilościach do normalnego funkcjonowania organizmu. Potas znajduje się wewnątrz komórek, a sód na zewnątrz, szczególnie we krwi i innych płynach. Ale o wiele lepiej jest przyjmować te dwie substancje w formie organicznej (z roślin). Rośliny przekształcają minerały z gleby w formę, która jest biodostępna dla innych istot żywych. Jeśli spożywamy wystarczającą ilość pokarmów roślinnych, sód z soli kuchennej (jak również preparaty potasu) jest zupełnie zbędny dla organizmu.

Wręcz przeciwnie, nieorganiczny chlorek sodu obciąża nerki i serce, ponieważ odkłada się w tkankach, a organizm wyrzuca więcej wody, aby go rozpuścić i wyeliminować. Taki jest mechanizm powstawania obrzęków. Ze względu na wzrost całkowitej ilości płynów w organizmie, ciśnienie krwi wzrasta, a obciążenie serca i nerek wzrasta. Energia organizmu jest zużywana na wypłukiwanie soli. Niektórzy naukowcy uważają, że sól odgrywa rolę w tworzeniu się zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Krótko mówiąc, sól jest bardzo szkodliwa dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych.

Źródła nieorganicznego sodu w diecie współczesnego człowieka:

Fast food (chipsy, chrupki, kostki bulionowe, kiełbasy, frankfurterki, sery, zupy instant, konserwy itp.)

Posiłki w stołówkach (często zawierają dużo soli i glutaminianu sodu).

Mięso i mleko zawierają dużo ukrytej soli, ponieważ hodowcy podają sól zwierzętom, aby zwiększyć ich masę ciała i produkcję mleka. Nawet przeciętny kurczak na fermie drobiu wypija dziennie litr lub więcej wody, co odpowiada jednej trzeciej jego wagi.

Solone ogórki, ryby, grzyby, pomidory i inne domowe produkty.

Ostrzeżenie. Należy pamiętać, że sól nieorganiczna z wody morskiej, alg i owoców morza jest dobra dla organizmu w umiarkowanych ilościach, ponieważ zawiera wiele pierwiastków śladowych.

Żywność bogata w organiczny sód

Przydatny czysto organiczny sód można znaleźć w cateringu dietetycznym Opole. Szczególnie bogate są buraki, kapusta, szpinak, rzodkiew, rzepa, rzodkiewka i wiele rodzajów zieleniny. Jeśli jesz te pokarmy regularnie z Fit Body, nie będziesz miał niedoboru sodu.

Opublikuj komentarz